Sentències laborals d'interès

Vegeu algunes sentències d'interès aparegudes recentment.

Sentències laborals d'interès

Augment de l'IPC

Si una empresa ha estat apujant el salari dels seus treballadors durant anys segons l'IPC, encara que no s'hagi pactat amb tots els empleats, es considera una condició més beneficiosa. En conseqüència, no pot ser suprimit ni modificat per voluntat unilateral de l'empresari, i així ho ha confirmat l'Audiència Nacional [AN 20-07-2023]. Per tant, si una empresa vol deixar de fer aquests augments salarials anuals després de diversos anys, haurà de pactar-ho amb els treballadors o els seus representants.

L'Audiència Nacional ha considerat que, si hagués estat simplement una concessió específica donada per l'empresa, no s'hauria concedit durant tants anys ni aplicat a tota la plantilla. Per tant, si una empresa vol atorgar augments salarials en un any concret, és aconsellable indicar per escrit que es tracta d'una excepció limitada a aquell any i que no es consolidarà.

 

Validesa de la prova d'un detectiu

El Tribunal Suprem [TS 12-09-2023] ha aclarit que qualsevol sospita sobre un treballador és suficient perquè l'empresa pugui acudir als serveis d'un detectiu privat, sense necessitat d'indicis rellevants d'incompliments laborals. Sempre que la prova del detectiu compleixi els principis de raonabilitat, necessitat, idoneïtat i proporcionalitat, no és necessària la concurrència de sospites fonamentades o d'un cert nombre d'indicis perquè es consideri vàlida.

Per tant, si l'empresa sospita de l'acompliment inadequat de qualsevol dels seus empleats i el seguiment d'un detectiu privat és la mesura menys lesiva i més eficient per confirmar tals sospites, pot contractar-lo. En el cas que la prova s'obtingui infringint algun dels requisits indicats (per exemple, sense sospita), es considerarà nul·la.

 

S'opera a la vista

L'acció protectora de la Seguretat Social (i mútua) que origina la transició a una situació d'incapacitat temporal se centra únicament en les malalties –comunes o laborals– i els accidents –tant si són laborals com si no–. Les operacions de cirurgia estètica (augment mamari, estiraments facials...) no es consideren causa d'IT. Però què passa amb les operacions voluntàries de correcció de la vista?

El Tribunal Suprem [TS 19-09-2023] ha reiterat que:

  • Les operacions voluntàries de correcció de la vista donen dret a la prestació d'IT si la retirada i el seu seguiment els duen a terme els serveis públics de salut.
  • L'Organització Mundial de la Salut considera que tant la miopia com l'astigmatisme són malalties caracteritzades per problemes de visió, no comparables a qüestions estètiques.
  • A més, l'operació comporta conseqüències incapacitants per al treball.

 

 

 

CARNÉ ASSESSORIA LABORAL

SUBSCRIGUI'S A LA NOSTRA NEWSLETTER

Subscrigui's